Vårens böcker tips

Vårens böcker 2018 - tips

Några ur personalen på biblioteket har valt ut sina favoriter ur vårens bokutgivning. Här kan du läsa om en del av dem. Klicka på omslagsbilden för att komma till en sida där du kan reservera boken. 

Vårens böcker - fler tips

Vårens böcker - barn och ungdom

 

Petter Lidbeck: Kvinna utan minne

Bokomslag Kvinna utan minneMia Berggren drabbas av plötslig och oförklarlig minnesförlust. Hon minns varken familj eller vänner, har ingen aning om vem hon är. Hon genomgår omfattande undersökningar utan att läkarna hittar någon förklaring. Undan för undan tvingas hon återskapa sig själv utifrån andras förväntningar. Problemet är att hon inte gillar resultatet. Petter Lidbeck har skrivit många böcker för barn och ungdom samt flera romaner för vuxna, de flesta under pseudonymen Hans Koppel.

 

Mats Erasmie:Dödskaravanen

Bokomslag DödskaravanenArvid och Anna lämnar Fattigsverige 1891 för att söka lyckan i Brasilien. Det skulle bli himmelriket på jorden, men visar sig vara helvetet. Många dör redan på resan dit och i de tillfälliga lägren råder misär, sjukdomar och svält. Det tar Dödskaravanen tjugo år att nå sitt slutmål. Dödskaravanen är en fiktiv berättelse, men det som händer har hänt eller skulle kunna ha hänt och kanske händer det även idag.

 

 

Maria Gustavsdotter: Ylvas bok

Bokomslag Ylvas dotterMaria Gustavsdotters serie Prästdöttrarna rosas av både läsare och recensenter. Nu kommer den fjärde delen. I Ylvas bok följer vi den vackra Ylva Olofsdotter, som är trolovad med Ulrikas styvson Nils Jerkersson. Äktenskapet är svalt och barnlöst, och arbetet på gården får pigan Brita Larsdotter sköta om. När socknens präst plötsligt dör under en predikan börjar det skvallras i bygden. Vem var häxan som han skulle peka ut ögonblicket innan han föll ihop? Ylvas bok fortsätter den dramatiska och fascinerande familjekrönikan som inleddes med Ulrikas bok, Katarinas bok och Ebbas bok. Böckerna utspelar sig i stormaktstidens Sverige, en tid som präglades av krig, svält och häxprocesser.  De handlar om kvinnors villkor i en hård tid, skildrat på en synnerligen levande och färgstark prosa.

 

Marie Hermanson: Den stora utställningen

Bokomslag Den stora utställningenDen 8 maj 1923 invigs Jubileumsutställningen i Göteborg. På plats finns den unga journalisten Ellen, men också polisen Nils. När ryktet sprids att Einstein ska hålla sin Nobelföreläsning på utställningen sätts plötsligt hotfulla antisemitiska krafter i rörelse. Med Den stora utställningen har Marie Hermanson skrivit en medryckande roman om några människor vars öden knyts samman på ett sätt de aldrig hade kunnat förutse.

 

Agnes Lidbeck: Förlåten

Bokomslag FörlåtenNär Ellens och Marias pappa går bort ärver de familjens sommarställe i Stockholms skärgård. I arbetet med att reda ut dödsboet tvingas de för första gången på många år tillbringa en sommar tillsammans och måste därför konfrontera sina likheter och olikheter, sin svartsjuka och längtan. På barndomens skärgårdsö, där alla platser och föremål är laddade med minnen och mening, ställs allt på sin spets. Förlåten är ett närgånget, detaljerat porträtt av Ellen och Maria, det komplexa systerskapet och relationen till de människor som kretsar kring dem: föräldrarna, männen och barnet.

 

Ida Jessen: En ny tid

Bokomslag En ny tidKritikerrosade romanförfattaren Ida Jessen är ett stort namn i Danmark. Nu kommer den första av hennes två finstämda romaner om makarna Bagge.

3 januari 1904. Jag är på väg nu. Allt är packat. Jag har inte ens tid att skriva det här. Jag fortsätter senare. Så inleder fröken Lilly Høy sin dagbok. Hon ska precis påbörja sin första lärartjänst i det lilla jylländska samhället Thyregod. Men det kommer att dröja tjugo år innan hon tar fram sin dagbok igen. Då ligger hennes man, doktor Bagge, för döden. I En ny tid möter vi Lilly Bagge. En kvinna av sin tid som troget följt sin make genom livet. Först som änka får Lilly lära känna sig själv på nytt och inser att det är dags att vända om, att återgå till den hon en gång var.

 

Sarah Perry: Ormen i Essex

Bokomlsag Ormen i EssexEn uppslukande roman som jämförts med Charles Dickens, Bram Stoker och Hilary Mantel och tagit Storbritannien med storm. London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora. Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex, tillsammans med sin socialistiskt orienterade väninna Martha och sin mycket speciella son Francis. De hamnar i den lilla staden Colchester, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri hos lokalbefolkningen. Coras teori är att det rör sig om en oupptäckt art som hon är fast besluten att hitta och klassificera. Hon finner en oväntad vän och intellektuell jämlike i traktens präst William Ransome. Tillsammans söker de svaret på gåtan, samtidigt som Will och Cora oundvikligen dras till varandra.

 

Göran Everdahl: Boken om lagom

Bokomslag Boken om lagomLagom, det svenska uttrycket för inte för mycket, inte för lite, sprider sig som en löpeld över världen. I en tid där tidsbrist och strävan efter perfektion regerar har lagom kommit att hyllas som ett sätt att leva balanserat och hållbart. Här går Göran Everdahl på djupet med begreppet lagom och vilka uttryck det tar i våra liv. Det är underhållande, intelligent och med ett särskilt öga för detaljer i våra traditioner, populärkultur och historieskrivning.

 

 

Carolina Setterwall: Låt oss hoppas på det bästa

Bokomslag Låt oss hoppas på det bästaEn morgon finner Carolina sin man död i sängen. Hon blir ensam med deras lille son och tvingas till ett helt nytt liv, samtidigt som hon rannsakar det liv hon har haft. Låt oss hoppas på det bästa är en gastkramande uppgörelse, inte bara med döden utan också med livet: med kärleken och föräldraskapet och den moderna relationen och dess inneboende förväntningar.

 

 

Karin Wahlberg: Lätta ditt hjärta

Bokomslag Lätta ditt hjärtaLätta ditt hjärta är tredje delen i Karin Wahlbergs älskade romanserie om människorna kring lasarettet i Ekstad under 1950-talet. Stina Rudström är äntligen färdig med sin utbildning och stolt och andaktsfull stiger hon in på Allmänna BB i Stockholm för att påbörja sitt första riktiga arbete som barnmorska. Hon vill vara en person som kan göra skillnad för andra människor. Hon ser till och med fram emot att få arbeta över. Glänsande barnkroppar, blod och fostervatten, uppdraget känns både påtagligt och livsbejakande. Sjuksköterskebristen, den eviga, härjar i Ekstad. Syster Greta, avdelningsföreståndare på Epidemin drar en lättnadens suck när hon får tag i en ny sköterska till sin avdelning även om hon känner sig lite tveksam till syster Katjas kvalifikationer. Var kommer hon ifrån egentligen? Lilla Marianne som bara går i andra klass oroar sig för mamma Sonja. Oftast ligger hon i soffan när Marianne kommer hem från skolan. Sonja får medicin från sjukhuset och är trött, så trött. Tant Nancy hjälper henne och ett par gånger har ambulansen fått hämta henne.

 

Winnie M Li: Ett mörkt kapitel

Bokomslag Ett mörkt kapitelVivian är en taiwanesisk-amerikansk kosmopolit som lever ett hektiskt liv i Londons filmbransch. Johnny Sweeney är en femtonårig pojke, son till irländska resande, som lever i samhällets utkant. Deras vägar korsas en vacker vårdag i Colin Glen Forest Park dit hon begett sig för att vandra och han på jakt efter sitt nästa offer. Det blir Vivian som kommer i Johnnys väg, men bådas liv ska efter det fruktansvärda dådet förändras i grunden . De tvingas var och en på sitt sätt att konfrontera det förflutna.

 

Anderslövs bibliotek

Anderslövs bibliotek


Trelleborgs bibliotek

Trelleborgs bibliotek


Gislövs bibliotek

Gislövs bibliotek