Sommarboken för vuxna

 

För att vara med läser du minst 4 böcker under juni, juli och augusti. Sedan fyller du i ett formulär här på webbplatsen eller lämnar in pappersvarianten i informationsdisken på ditt bibliotek (i Trelleborg, Anderslöv, Gislöv eller på bokbussen). Du kan välja mellan att läsa skönlitteratur, biografier, facklitteratur och du kan självklart använda ljudböcker.


Har du lämnat minst fyra tips får du en bok och du kan få max 4 bokgåvor. Dina vinstböcker kan hämtas ut från och med den 12 september, klockan 16:00 på Trelleborgs bibliotek, då vi även bjuder på kaffe och fika.


Böckerna du läser ska vara avsedda för vuxna och genom att skicka in detta formulär godkänner du att biblioteket använder dina tips anonymt.

 

Till webbformuläret.

................................

Nedan hittar du tips på böcker att läsa. Tipsen kommer både från biblioteksbesökare och från personal på biblioteket.

 • Johnny Panic och drömbibeln

  En annorlunda berättelse om en som till en början verkar vara anställd på ett sjukhus som assistent. Min tolkning vid slutet av boken blev någon annan. Rekommenderas till de som vill läsa något ut över det vanliga.

 • Det som en gång fanns

  Till dig som gillar att läsa. Tycker att boken infriar en del kvinnoklyschor. Men beskriver ensamheten, sorgen och saknaden efter sina barn på ett starkt sätt.

 • Ravioli

  Om hur ett renoveringsprojekt på en dryg månads tid kan innefatta så mycket mer dramatik än byggrelaterade konsekvenser. Relationer som äventyras, föds och förändras. Läsvärd.

 • Hemligheternas skafferi

  En bra bok till alla.... Hade svårt med boken inledningsvis kanske var det kvinnans sjukdom som kom för nära oss kvinnor. Men efter ett par kapitel var jag fast. Boken är en pärla i sin handling. Kände stundtals att jag var en betraktare i historien. Gick på Vens vackra backar och tittade in i stugan där en del av handlingen utspelar sig. Boken ska läsas i ett tempo där varje mening får sin genomslagskraft. Boken väger endast cirka 180 gram och är perfekt att ta med på resan.

 • Tatueraren i Auschwitz

  Detta är en bok som alla borde läsa. En viktig bok om vår historia samt ger den en påminnelse om vad som sker i vår värld just nu. En lättläst bok med ett ett innehåll som smärtar. Boken blir på sitt vis uthärdligare att läsa då man vet utgången på historien. Stundtals hittar man pärlor i texten med välformulerade meningar. Lale som är huvudkaraktär i boken säger att han hållit sig vid liv genom att befläcka människor av hans egna tro.

 • Familjereceptet

  En bok att läsa för den som gillar feelgood-romaner. Boken startar på på årtalet 1942 under krigstidens vedermödor. Vi får följa olika kvinnoöden fram till nutid. En receptsamling får en central del av boken och blir till en skatt för kvinnorna. En bra bok som tyvärr är något sämre mot slutet. Känns som författaren måste avsluta boken innan handlingen tar slut.

 • Ojura

  En novell om en pappa och hans två döttrar, varav en är i tonåren och den andra mycket yngre. Det utspelar sig när de ska på kalas. Mycket kontraster mellan deras hem och där kalaset utspelar sig.

 • Mandelmanns söta

  En bok för alla av oss som funderar på hur man bättre kan använda naturens skatter. En kokbok med baktankar från Djupadal . För mig innehåller boken lite nya och trevliga recept. Det finns praktiska tips på hur man spikar ihopa ett bakbord till grundrecept - omvandlingstabeller.

 • Det som göms i snö

  En spännande bok med väl beskrivna karaktärer. Bra beskrivna miljöer som fångar läsaren. Händelser som följer varandra och knyts ihop på ett bra sätt. Ett litet barn som försvinner bidrar till intensiv läsning. Rekommenderas till de som vill ha spänning utan hemskheter på den högsta nivån.

 • Saker min son behöver veta om världen

  Humoristisk bok om livets sanningar och klurigheter. En påminnelse om inte att ta allting så allvarligt. Rolig och läsvärd.

 • Berättelser om Jack Reacher

  En bra bok i serien om Jack Reacher, denna gång i form av 12 små berättelser. Alla var och en i olika tidsepoker ur Reachers liv. Bra bok men lite "lättare" än de andra böcker jag läst. Betyg 7/10

 • Döden i floden

  En klurig deckare som inte är helt enkel att lista ut mördaren på. Med facit i hand knyts som vanligt alla trådar ihop. Spännande och bra novell.

 • Misstaget

  Boken handlar om Jack Reachers tid efter millitären. Han sitter och fikar och hamnar i ett kidnappningsdrama - allt är inte som det verkar. Bra spännande bok, men upplösningen är given. Betyg 6/10

 • Fienden

  En bok från tiden när Jack Reacher var militärpolis. Utspelar sig 1990, mycket står på spel när en hög general dör mystiskt. En spännande bok med flera förvecklingar. Betyg 8/10

 • Motiv X

  Bok 4 om Fabian Risk, en trött polis i Helsingborg. Kanske inte den bästa i serien men mycket bra och spännande mörk thriller. Boken tar vid efter förra och handlingen är mycket spännande, men måste läsas i följd för att förstå handlingen. Betyg 9/10

 • Timglaset

  Jag fastnade totalt i denna bok där man parallellt får följa nutid och dåtid ur två kvinnors liv. Chloe tillbringar sina somrar i Tenby men något händer som gör att hon aldrig mer återvänder eller talar om platsen. Hennes dotter Nora åker dit 60 år senare för att återhämta sig efter att ha gått in i vägen. Hon hittar vägen till lycka men kommer även in i sin mammas familjehemlighet.

 • Hem till Scupper Island

  Trevlig bok, en riktig bladvändare. En bok för alla oss som tycker om att läsa. Boken handlar om att en kvinna som utsätts för ett trauma. Kvinnan reser tillbaka till den ön där hon är uppväxt. En berättelse om att våga komma ihåg och att komma vidare.

 • Ett vattentätt alibi

  Fallet som ska lösas bygger på en vadslagning, mellan en pojke och flicka, om att skapa det perfekta alibit. Om personen lyckas få det löst vinner han flickans hjärta. Två detektiver hjälper till att lösa gåtan. Kan en person vara på två platser samtidigt?

 • Hägring

  En novell om identiteter på sociala medier, sommar, kärlek och livet. Utspelar sig både i Uppsala, Lund och en stund på Österlen. Somrig känsla.

 • Försoning

  Kändes lite seg i början, men fortsatte att läsa, och vilken läsupplevelse det blev! Många oväntade vändningar under bokens gång.

 • En lycklig kvinna

  En bra livsskildring av en kvinna mitt i livet, där allt ska gå ihop men inte gör det. Att ödet ibland vill det annorlunda än tänkt, eller planerad. Lättläst och läsvärd, nog främst för kvinnor.

 • Morden på Mörkö

  Första delen om polisen Jessica Jackson, på den fiktiva ön Mörkö. Bär spår av både Anna Jansson och Viveca Sten. Lättläst, men ändå väldigt spännande, med en oväntad tvist.

 • Vad jag pratar om när jag pratar om löpning

  Boken handlar om författaren själv och hans relation till löpning. Som läsare får en följa med på hans träningsupplägg och förberedelser i kombination med hans jobb som författare. Den motiverar till att hålla igång själv. Jag gillade boken och jag gillar även att träna löpning. Rekommenderas till de som vill inspireras till löpning på ett annorlunda sätt.

 • En sommar i Devon

  En familj som alltid tillbringat sina somrar i Devon får i år en annorlunda semester då en hel del familjehemligheter kommer fram.

 • Dödligt hot

  En klassisk Homan-deckare, passar den som vill ha en inte alltför avancerad, men ändå spännande intrig.

 • Ditt livs affär

  Backman skriver så fint och enkelt om livet och värdet av det, vad man ger och förlorar, vad man ångrar och vad som kunde ha varit. Som alltid mycket läsvärd för alla!

 • Sommar på den lilla ön i havet

  Boken handlar om Flora som valde karriären i storstan framför den ensliga ön där hon växte upp. Men så måste hon återvända p g a sitt arbete. En riktigt trevlig "feelgood roman" med härliga beskrivningar av människor och miljö. Bonus är att det finns härliga recept i slutet av boken.

 • Stoner

  En bok för alla! Mycket fint porträtt av en man som hittar livet, och sig själv, i litteraturen. En beskrivning av identitet, och om de val vi träffar genom livet. Mycket läsvärd!

 • Larma, släcka, rädda i Rosengädda

  En underhållande, lättläst bok om sann (och falsk) vänskap. Vänskap som dyker upp när man minst anar det, men som betyder allt. Ensam i ett gammalt stationshus och lagar underbar mat, sammanfattar denna bok. Och för dig som gillar matlagning så är denna bok en stor tumme upp, då huvudkaraktären går all in med maten och man blir riktigt hungrig när man läser.

 • Mitt inte så perfekta liv

  Livet är inte perfekt, för någon, men alla vill att det ska se ut som att man har det. I denna bok får man en tankeställare då huvudpersonen vill att personerna i hennes liv ska tro att hennes Londonliv är helt perfekt, när det är allt annat än just det. Livet behöver inte vara perfekt för att vara underbart och därför vill jag rekommendera denna bok till just DIG, som känner att pressen blir lite för stor ibland. Släpp loss och instagramma den där bilden på röran i hemmet, eller den bilden som man tog när man varit ute i trädgården hela dagen och fått en riktig "bonna"-bränna som håller i sig hela sommaren, #mittintesåperfektaliv. Livet händer just nu, så häng inte upp er på att allt ska bli perfekt.

Språk

Navigation Menu

Trelleborgs bibliotek

Trelleborgs bibliotek

Anderslövs bibliotek

Anderslövs bibliotek

Gislövs bibliotek

Gislövs bibliotek