Samhällsspegeln

Samhällsspegeln

Lunchföredragen i serien Samhällsspegeln kostar inget. Det är ett picknick-föredrag så ta gärna med dig egen lunch att äta. Föredragen är ett samarbete med Lunds universitet.

Biljetterna till höstens Samhällsspegeln släpps 1 september.

 

Torsdagen den 26 oktober, klockan 12.00 – 13.00, Framtidens handel och konsumtionstrender

Lunchföredrag med Ulf Johansson. Socialt samröre i stora köpcenter, personal shoppers, inköp från soffans lugn, ny storhetstid för små personliga butiker … Hur kommer framtidens handel och konsumtionstrender att se ut? Aktuella undersökningar visar att detaljhandelns kunder vill ha lika snabb och bekväm leverans som när de beställer hämtpizza. Det ska dessutom vara gratis frakt och de vill helst inte ha kontakt med några anställda. Är det så det kommer att bli?

Ulf Johansson, professor i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet samt chef för Centrum för handelsforskning tar oss med på en trendspaning på vilken utveckling vi kan se framöver och hur kunder, kommuner och näringsliv kommer att påverkas.

 

Torsdagen den 16 november, klockan 12.00 – 13.00, Att beskriva det som syns men inte sägs

Lunchföredrag med Jana Halsanova. Mycket information i vardagen tar vi in med hjälp av synen. Det finns dock många barn och vuxna med synnedsättning som missar viktiga detaljer som bara är synliga men som inte uttrycks genom språk eller ljud. Här är syntolkning och bildbeskrivning så viktigt.
Syntolkning kan innebära allt från en djupare upplevelse av ett kulturevenemang till kännedom om viktig samhällsinformation. Att förmedla bilder till någon som inte ser är ingen lätt uppgift.

Jana Halsanova, docent i kognitionsvetenskap vid Lunds universtiet, lär oss hur en bra syntolkning ska vara, vad som ska beskrivas, när och hur? Vad föredrar den synskadade och vad säger den nyaste forskningen?

 

Torsdagen den 30 november, klockan 12.00 – 13.00, Kan stamceller bota allvarliga sjukdomar?

Lunchföredrag med Mattias Magnusson. Stamceller utgör en livsnödvändig källa för att tillgodose kroppens behov av nya celler varje dag genom en individs livslängd. De unika egenskaper som stamcellerna innehar försöker nu forskare bemästra för att kunna byta ut sjuka eller skadade celler mot friska, genererade från stamceller i laboratoriet.

Mattias Magnusson som leder en forskningsgrupp vid Lunds Stamcellscentrum kommer att ge en överblick av hur långt forskarna har kommit och vilka utmaningar som de står inför.

 

.......................................

Om du vill få e-post med nyheter om alla våra arrangemang så kan du:

Anmäla dig via ett formulär.

Skicka en e-post till arrangemang.bibliotek@trelleborg.se

Anderslövs bibliotek

Anderslövs bibliotek


Trelleborgs bibliotek

Trelleborgs bibliotek


Gislövs bibliotek

Gislövs bibliotek