Samhällsspegeln

Samhällsspegeln hösten 2018

Lunchföredragen i serien Samhällsspegeln kostar inget. Det är ett picknick-föredrag så ta gärna med dig egen lunch att äta.  

Biljetterna kan förbokas redan nu genom att skicka e-post till arrangemang.bibliotek@trelleborg.seBiljetterna hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget. 

 

Torsdagen den 4 oktober, klockan 12.00 – 13.00, Det vi vet om KOL idag

Lunchföredrag med Ellen Tufvesson. Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är idag en vanlig sjukdom. KOL beror på kronisk inflammation i lungorna som gör att lungblåsorna förstörs och det blir svårt att andas. Det finns idag ingen behandling som kan stoppa själva sjukdomen, men man kan göra åtgärder för att minska de dagliga besvären. Det pågår mycket forskning runt KOL för att förbättra för dessa patienter och en del av den forskningen får vi ta del av under det här föredraget.

 

Torsdagen den 8 november, klockan 12.00 – 13.00, Tyngre än ljus – hur utforskar man universums osynliga mörka materia?

Lunchföredrag med Ruth Pöttgen. Det finns ungefär fem gånger så mycket mörk materia som vanlig materia i universum, men det är inte känt vilka grundläggande byggstenar som utgör mörk materia. Detta föredrag handlar om hur partikelfysiker vid Lunds Universitet går tillväga för att hitta svaret på denna nästan sekelgamla frågan om vårt universum.

 

 Torsdagen den 6 december, klockan 12.00 – 13.00, Sakernas Internet: en uppkopplad värld

Lunchföredrag med Emma Fitzgerald. Sakernas internet (Internet of Things) är en ny trend inom kommunikationsnätverk där vanliga föremål blir uppkopplade till nätet. Klockor, bilar, fönster och dörrar, skyltar, maskiner, även växter och djur: nu kan allting skicka och ta emot information. I denna föreläsning går vi genom några spännande tillämpningar inom Sakernas internet som har potential att förvandla och förbättra samhället och industrin. Vi skall också titta på de aktuella forskningsutmaningarna inom detta område, bland annat energieffektivitet, säkerhet och integritet, och skalbarhet.

.......................................

Om du vill få e-post med nyheter om alla våra arrangemang så kan du:

Anmäla dig via ett formulär.

Skicka en e-post till arrangemang.bibliotek@trelleborg.se

Anderslövs bibliotek

Anderslövs bibliotek


Trelleborgs bibliotek

Trelleborgs bibliotek


Gislövs bibliotek

Gislövs bibliotek