Övriga föredrag våren 2020

Torsdagen den 23 januari, klockan 19.00. Event Alfred Nobel

Kvällsföredrag med Davide Azzalin - 1872 grundade och startade Alfred Nobel ett företag med 80 anställda i den italienska byn Avigliana, i landskapet Piemonte, norra Italien.År 1917 var 5300 människor anställda att jämföras med byns ordinarie 2800 invånare. Det är uppenbart vilken enorm inverkan Nobels företag har haft på stadens historia.

Vi kommer att prata om Aviglianas och Piemontes historia och nutid och om åren som Nobel spenderade i Italien.

Vi kommer att presentera en resa till Italien för att besöka museet om dynamit i Avigliana och uppleva det italienska landskapet och den italienska kulturen.

Efter föreläsningen erbjuds italiensk fika med typiska produkter från Piemonte.

Biljett kostar 120 kronor, med Trelleborgs Allehandas lustkort 100 kronor.

 

Måndagen den 3 februari, klockan 19.00. Afghanistan – på väg mot fred?

Kvällsföredrag med Anders Fänge - Anders Fänge har arbetat 20 år i Afghanistan; främst som Landchef för Svenska Afghanistankommitténs biståndsverksamhet men också som journalist och anställd av FN. Idag sitter han i Afghanistankommitténs styrelse. Denna kväll analyserar han den politiska situationen i dagens Afghanistan. Är landet äntligen på väg mot fred?

Gratis biljett.

Samarbete med ABF Sydvästra Skåne, SAK och Trelleborgs Museum.

 

Måndagen den 17 februari, klockan 19.00. En fotbollsnörds resa – Från Gröningen till San Siro!

Kvällsföredrag med Bertil Olsson - Fotbollsprofilen Bertil Olsson, berättar om sina minnen, anekdoter och möten från fotbollsvärlden, samt visar bilder, från fotbollskarriären, BREDVID planen!

Gratis biljett.

 

Torsdagen den 27 februari, klockan 19.00. Barnet som blev älskat - tankar från ett adoptivbarn

Kvällsföredrag med Benja Dahlgren - adopterad från Thailand. Hon berättar hur det kan kännas för ett adoptivbarn att växa upp i ett främmande land; allt från resan hennes mamma och pappa gjorde när de hämtade henne, till vad hon själv fått uppleva under sin uppväxt i Sverige.

Gratis biljett.

 

Fredagen den 28 februari, klockan 19.00. Event Fausto Coppi

Kvällsföredrag med Davide Azzalin - Fausto Coppi var en professionell cyklist som föddes den 15 september 1919 i en liten by i södra Piemonte.

Fausto upptäckte att han älskade att cykla när han dagligen cyklade för att leverera salami för sitt arbete. Han blev cyklist när han var 20 och hans karriär slutade tragiskt på grund av en sjukdom när han var bara 40.

Under sin karriär, mellan 1939 och 1959, vann han totalt 122 segrar på landsvägscykling och 83 på bancykling. Han är fortfarande betraktad som en av de största idrottsmännen genom tiderna.

Under föreläsningen får ni höra om det unika livet för en idrottsman som växte upp under och deltog i  andra världskriget, blev förebild för många personer under en tuff tid efter kriget och blev anklagad och straffad eftersom han hade ett kärleksförhållande vid sidan av sitt äktenskap.

Vi kommer också att presentera en resa för att besöka och upptäcka de fina kullarna där Coppi tränade och växte upp.

I slutet av föreläsningen kommer vi att smaka på typiska produkter som kommer från Piemonte.

Biljett kostar 120 kronor, med Trelleborgs Allehandas lustkort 100 kronor.

 

Måndagen den 2 mars, klockan 19.00. Mina, dina och allas våra gröna rum

Kvällsföredrag med Gunnel Carlson - Om möten med människor och trädgårdar och om vad trädgård och grönska gör med oss människor. Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson, känd bl.a. som programledare för TV-programmet Gröna rum ger en inspirerande föreläsning.

Biljett kostar 120 kronor, med Trelleborgs Allehandas lustkort 100 kronor.

Samarbete med föreningen Sköna Trelleborg samt Studieförbundet vuxenskolan

Språk

Trelleborgs bibliotek

Trelleborgs bibliotek

Anderslövs bibliotek

Anderslövs bibliotek

Gislövs bibliotek

Gislövs bibliotek

Bokbussen

Bokbussen