KL7 - kvällsföredrag osynlig

KL7 på Trelleborgs bibliotek hösten 2020

KL7 är en serie kvällsföredrag om och av intressanta människor.

Biljetten till KL7 kostar 120 kronor, om du har Trelleborgs Allehandas lustkort kostar den 100 kronor.

....................

Från och med tisdagen den 1 september 08:00 kan du köpa eller boka biljetter till höstens arrangemang genom att besöka biblioteket, skicka e-post till arrangemang.bibliotek@trelleborg.se eller ringa till 0410 – 73 31 87. Undanlagda biljetter hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget.

Sittplatserna kommer att vara begränsade i antal och utspridda. Handsprit kommer att finnas tillgängligt och biljetter kontrolleras redan vid informationsdisken. Men framför allt kommer det att vara möjligt att se flera av föreläsningarna digitalt.

 

Mer information finns att läsa här. 

....................

OBS! Alla KL7-arrangemang sänds även som digitala förläsningar så du kan titta hemifrån.

Läs mer här om hur du gör.

....................

 KL7 är ett samarbete mellan Trelleborgs bibliotek och ABF.

……………

  

NYTT DATUM! Torsdagen den 24 september, klockan 19.00

Återköp på gamla biljetter görs. Detta görs senast innan föredraget.

Torsdagen den 26 mars, klockan 19.00. Sprickor i järnridån

Kvällsföredrag med Wilhelm Agrell - Under det kalla kriget bedrev Sverige en omfattande och aktiv underrättelseverksamhet riktad österut. Vilken betydelse hade detta för landets säkerhet? Och vilka risker tog man? Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, föreläser om denna dramatiska del av svensk samtidshistoria med utgångspunkt i sin bok: Sprickor i järnridån. Svensk underrättelsetjänst 1944-1992.

Information om föredraget Sprickor i järnridån.

På grund av smittorisk (covid-19) har föredragshållaren Wilhelm Agrell valt att hålla föredraget via länk. Föredraget kommer att visas på biblioteket på utsatt datum och tid. Du som har biljett sedan tidigare är välkommen att lösa in denna mot en gratisbiljett och få pengarna tillbaka. Fri entré. Begränsat antal platser.

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss på 0410-733180 eller maila oss på bibliotek@trelleborg.se

 

Torsdagen den 1 oktober, klockan 19.00. Kattasnurra, vasspira och skogsdjävul.

 Kvällsföredrag med Cajsa S. Lund. Det berättas från skånska västkusten att man förr brukade göra små hål i mitten på ett musselskal och sedan trä upp det på en tråd som man knöt ihop i ändarna. Då hade man ett ljudinstrument av samma slag som en knapp på sytråd – knappsnurran. Man använde också ett ben från en grisfot. ”Kattasnurra” är en av de folkliga benämningar som vi möter i Skåne på en sådan traditionell bensnurra.

Samma slags bensnurror hittas också i arkeologiska utgrävningar. En spelpipa av fläderträ från tidigt 1000-tal, hittad i Lund, kan ha tillhört antingen en säckpipa eller en hornpipa. Instrumentets urtyp är ett vassrör eller ett havrestrå. Skogsdjävulen är en liten friktionstrumma, som krävde många ingredienser för att kunna tillverkas - djurben, fiskskinn, tråd, pinne och kåda!

Detta är några av de spännande musikinstrument och ljudverktyg som musikarkeologen Cajsa S. Lund berättar om och förevisar, och som förr var vanliga här i landet men som i vårt moderna samhälle håller på att falla i glömska. Hon gör också utblickar i forntid och medeltid. Många av våra sentida instrumenttraditioner har rötter långt bak i tiden.

Cajsa S. Lund, musikarkeolog vid Linnéuniversitetet, räknas som en av pionjärerna på området nordisk musikarkeologi. Hon är uppmärksammad och flerfaldigt prisbelönt för sin förmåga att levandegöra sina forskningsresultat för allmänheten, både barn och vuxna.

 

NYTT DATUM Måndagen den 19 oktober, klockan 19.00

Återköp på gamla biljetter görs. Detta görs senast innan föredraget.

Biljetterna till föredraget med Kalle Lind på biblioteket är slut men du kan alltid köpa en biljett till den digitala visningen! 

Onsdagen den 22 april, klockan 19.00. Hasse Alfredsson – en sån där farbror som ritar och berättar

Kvällsföredrag med Kalle Lind - författare, radiopratare, satiriker, bloggare och På spåret-tävlande berättar utifrån sin stora biografi om Hasse Alfredson (1931-2017), en av Sveriges mest älskade och mångsidiga underhållare. Här skildras Hasse Alfredsons resa från barndomen i Helsingborg och spexandet i Lund till samarbetet med Tage Danielsson och skapandet av AB Svenska Ord. Men här tecknas också en bild av en man som inte alltid litade på sin egen förmåga att vara underhållande, som aldrig blev nostalgisk över sina egna bedrifter, men väl över de människor han förlorat.

 

INSTÄLLT! Torsdagen den 19 november, klockan 19.00. Karibisk kalypso

Kvällsföredrag med Per Erik Tell. Följ med författaren Per Erik Tell till några spännande delar av Karibien. Förutom nedslag på svenskön St Bart får du ö-hoppa till orkan-, vulkan- och revolutionsdrabbade St Maarten, Montserrat och Grenada. Som bonus tar vi en tur genom djunglerna i Guyana, från Djävulsön till Demerara.

 

....................................................

Om du vill få e-post med nyheter om alla våra arrangemang så kan du:

Anmäla dig via ett formulär.

Skicka en e-post till arrangemang.bibliotek@trelleborg.se.

Språk