Biblioteksveckan

.

Biblioteksveckan 2020

Biblioteksveckan är en vecka på hösten (12/10 - 19/10) när biblioteket ordnar både kvällsföredrag med spännande människor och lunchföreläsningar, där du har möjlighet att lyssna på något lärorikt. 

Kollage av bilder till Biblioteksveckan 2020

Program 

Biblioteksveckan 2020

Lunchföreläsningarna är mellan 12.00 - 13.00. Gratis biljett.

Kvällsföreläsningarna börjar 19.00. Biljetterna till kvällsföreläsningarna kostar 120 kronor per biljett, med Trelleborgs Allehandas lustkort kostar de 100 kronor per biljett.

.................

Från och med tisdagen den 1 september 08:00 kan du köpa eller boka biljetter till höstens arrangemang genom att besöka biblioteket, skicka e-post till arrangemang.bibliotek@trelleborg.se eller ringa till 0410 – 73 31 87. Undanlagda biljetter hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget.

Sittplatserna kommer att vara begränsade i antal och utspridda. Handsprit kommer att finnas tillgängligt och biljetter kontrolleras redan vid informationsdisken. Men framför allt kommer det att vara möjligt att se flera av föreläsningarna digitalt.

Mer information finns att läsa här. 

.................

OBS! Alla Biblioteksveckans kvällsarrangemang sänds även som digitala förläsningar så du kan titta hemifrån.

Läs mer här om hur du gör.

................

 

Måndagen den 12 oktober

Lunch 12.00 - lunchföredrag med Sten Ullerud

Den legala drogen kaffe. Kaffe har varit en kontroversiell dryck och var förbjuden i Sverige i omgångar både i slutet av 1700-talet och i början av 1800-talet. Detta är ett föredrag om en av de största dryckerna i världen. Ni får den intressanta historien om kaffe och hur det produceras. Även koffeinet och dess effekt finns med.

 

Kväll 19.00 – kvällsföredrag med Marika Carlsson

Såna som du ska inte va här -  boksamtal med komikern Marika Carlsson. Hon berättar personligt om de händelser som har format henne till den hon är i dag. Om hur det är att vara adopterad från Etiopien, växa upp i en kristen familj, vara fanatisk pingstvän och vilja frälsa hela världen. Att vara homofob och sedan bli förälskad i en kvinna. Om sökandet efter rötter och rädslan för vad det skulle innebära för hennes egen identitet.

Det är en historia om dagens Sverige, om utanförskap och gemenskap, om modet att både fatta obekväma beslut och att våga ta emot den stora kärleken. Allt berättat med Marikas insiktsfulla värme och humor.

Böcker för signering kommer att säljas.

 

Tisdagen den 13 oktober

Lunch 12.00 – lunchföredrag med Kristian Graah-Hagelbäck

Hilda änglamakerskan - Hilda änglamakerskan är historien om ett gripande kvinnoöde i början på 1900-talet. För att kunna försörja sig började Hilda Nilsson med fosterbarnsverksamhet. Något som skulle sluta med fruktansvärd tragedi och mord på flera spädbarn hon fått i sin vård.

Hilda blev den sista som dömdes till döden i Sverige, men hon blev aldrig avrättad då hon dog på citadellet i Landskrona strax innan dödsdomen. Begick hon självmord, dog hon en naturlig död eller mördades hon?

 

Kväll 19.00 – kvällsföredrag med Stefan Sauk

Zenskräck och kommunikation. Språket är förstås viktigt för alla skådespelare, men Stefan Sauk har engagerat sig särskilt mycket i hur det används och hur man kommunicerar och han föreläser om detta i olika sammanhang. Stefan fick sitt breda publika genombrott med Tillfälligt avbrott, ett inslag i satirprogrammet Lorryi början av 1990-talet. Rollerna på såväl scen som film och TV har blivit många genom karriären.

2010 överraskade han många med sitt deltagande i Let´s Dance, där han slutade på en femte plats, och 2016 medverkande han i SVT:s Stjärnorna på slottet.

Stefan är en av landets flitigast anlitade och mest populära ljudboksinläsare med mängder av inlästa titlar.

 

Onsdagen den 14 oktober

Lunch 12.00 - lunchföredrag med Eleanor Sander

Cirkeln är sluten – 140 amerikabrev. Eleanor, född i Kanada, ville veta mera om sina svenska släktingar. Hon läste svenska för att kunna släktforska i Lund. 35 år senare hade hon träffat nya familjemedlemmar, gift sig med en svensk man och så plötsligt hände det: En stor korg med amerikabrev kom fram.

 

Torsdagen den 15 oktober

Lunch 12.00 – lunchföredrag med Anita Campbell

Vad har fåglars hemligheter med vår hjärna, sinnen och hälsa att göra? Anita Campbell, docent i neurokemi, har många års erfarenhet av forskning på hjärnan. Numera är hon fotograf på heltid. Föredraget ger spännande inblickar där allt ifrån hjärnans plasticitet, Alzheimer’s sjukdom, hörselnedsättning och talets utveckling berörs i samand med de upptäckter man gjort i forskningen på fåglar.

Campbell kombinerar sina erfarenheter som forskare med naturfotografering för att ge perspektiv på vår hälsa som få känner till.

 

Kväll 19.00 – kvällsföredrag med Betlehem Isaak

Mitt liv utan dig. Betlehem Isaak är dotter till den fängslade svensk-eritreanska journalisten och författaren Dawit Isaak. Betlehem är författare till boken Mitt liv utan dig som handlar om utanförskap, mellanförskap och försöket till att hitta sitt hem. Den handlar också om barnets perspektiv på flykt och en tragisk situation som drabbar en hel familj.

Betlehem Isaak är idag engagerad i frågor kring mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Hon bor i Malmö och studerar statsvetenskap på Lunds Universitet.

Samtalspartner Joel Hirsch.

 

Måndagen den 19 oktober

Biljetterna till föredraget med Kalle Lind på biblioteket är slut men du kan alltid köpa en biljett till den digitala visningen! 

Kväll 19.00 – kvällsföredrag med Kalle Lind

Hasse Alfredson – en sån där farbror som ritar och berättar. Kalle Lind, författare, radiopratare, satiriker, bloggare och På spåret-tävlande berättar utifrån sin stora biografi om Hasse Alfredson (1931-2017), en av Sveriges mest älskade och mångsidiga underhållare. Här skildras Hasse Alfredsons resa från barndomen i Helsingborg och spexandet i Lund till samarbetet med Tage Danielsson och skapandet av AB Svenska Ord. Men här tecknas också en bild av en man som inte alltid litade på sin egen förmåga att vara underhållande, som aldrig blev nostalgisk över sina egna bedrifter, men väl över de människor han förlorat.

Detta föredrag är även en del av KL7 och genomförs i samarbete med ABF.

 

Om du vill få e-post med nyheter om alla våra arrangemang så kan du:

Anmäla dig via ett formulär.

Skicka en e-post till arrangemang.bibliotek@trelleborg.se.

Språk