.

Biblioteksveckan 2019

Biblioteksveckan är en vecka på hösten (14/10 - 17/10) när biblioteket ordnar både kvällsföredrag med spännande människor och lunchföreläsningar, där du har möjlighet att lyssna på något lärorikt. 

Program 

Lunchföreläsningarna är mellan 12.00 - 13.00. Gratis biljett.

Kvällsföreläsningarna börjar 19.00. Biljetterna till kvällsföreläsningarna kostar 120 kronor per biljett, med Trelleborgs allehandas lustkort kostar de 100 kronor per biljett.

 Kollage av bilder till Biblioteksveckan 2019

Måndag 14 oktober - Trelleborgs bibliotek

Lunch 12.00 – Lunchföredrag med Karin Gustavsson

Med det förflutna i sökaren. Dokumentationerna av allmogemiljöer för 100 år sedan. Under 1900-talets inledande decennier gjorde museer och folkminnesarkiv i Sverige och de andra nordiska länderna stora ansträngningar för att dokumentera det som då uppfattades som försvinnande allmogekultur. Resultatet blev bland annat mängder av fotografier, uppmätningsritningar och beskrivningar av bebyggelse på landsbygden. I föredraget presenteras huvuddragen i det stora insamlingsarbetet, drivkrafterna bakom och var materialet återfinns idag.

Kväll 19.00 – kvällsföredrag med Tobias Karlsson

Inte alltid en dans på rosor. Boksamtal med Tobias Karlsson, genomfört av Lasse Thulin.
Let’s Dance-Tobias, Tobias Karlsson, är killen som aldrig kände sig hemma bland fotbollskillarna, som hellre umgicks med tjejerna i klassen och därför kallades fjolla och bög. Genom dansen fick han stunder då han kunde glömma alla plågoandar och vara sitt sanna jag – men det var också dansen som gjorde honom extra utsatt i ett mindre samhälle där man inte fick sticka ut. Tobias skildrar ärligt och naket vikten av att våga vara ärlig mot sig själv, vänskapens betydelse och hur man finner styrkan att gå vidare efter att ha drabbats av ett fruktansvärt besked. Med humor, självdistans och känsla berättar Tobias Karlsson om sitt liv och om dansen – och får oss alla att känna oss starkare.

 

Tisdag 15 oktober - Trelleborgs bibliotek

Lunch 12.00 – Lunchföredrag med Björn Fritz

Datorspelens världar sedda som landskap, arkitektur & konst.
Datorspel är vår tids största kulturella fenomen, det läggs mer pengar och tid på att spela spel än någon annan kulturell form (litteratur, film, musik, teater etc). Spelen är långa berättelser och interaktiva filmer, kanske rent av konstverk i sin egen rätt. Att spela ett spel är att uppleva sig förflyttad till en annan plats, man är i spelets världar. Men spelets världar är inte något helt nytt och tidigare okänt, de har sina rötter i teater, opera, bildkonst och arkitektur. Björn Fritz vill visa hur spelen är en del av en lång europeisk kulturhistoria och hur de blivit det senaste populära uttrycket för den berättande och ständigt lika lockande bilden.

Kväll 19.00 – Föredrag med Sara Lund/Claes Schmidt

Från man till människa. En underhållande och interaktiv inspirationsföreläsning om de normer och värderingar som styr våra liv och hindrar oss från att tänka logiskt.
Föreläsningen är en blandning av humor och allvar, fakta och fiktion, inspiration och erfarenhet, med det primära syftet att uppdatera och bredda vårt sätt att tänka. Och att våga reflektera över sig själv och andra – utan att döma.
Claes Schmidt mottog "Stora Talarpriset" feb 2011och har gett ut boken "Från Man till Människa".

 

Onsdag 16 oktober - Trelleborgs bibliotek

Lunch 12.00 – Lunchföredrag med Catherine Felix

Misstag med och utan ursäkt. Då Margarita Johansen vaknade från narkosen förstod hon att läkarna opererat fel fot. Läkarna ursäktade sig med att det var fredag. Misstag förekommer i otaliga varianter, ursäkter likaså. Ofta nöjer man sig med "shit happens!", eller låtsas som om ingenting har hänt. Advokater, politiker, läkare – folk i allmänhet – ogillar att erkänna misstag. Av och till känns det bäst att ge andra, eller något annat, som en veckodag, skulden. Varför ber vi, eller låter vi bli att be om ursäkt och vilka slag av ursäkter för misstag är egentligen acceptabla?

Kväll 19.00 – kvällsföredrag med Michael Segerström

En sur gubbe. Med stor komik och självkännedom beskriver Michael Segerström sin resa från en arg heterosexuell man som levt med en ständig kåthet, sitt 28 år långa äktenskap med fru och en adopterad son, till att nu vänja sig vid sin inre bög och fundera på varför man får massa gratulationer när det mest känns som ett straff?

 

Torsdag 17 oktober - Trelleborgs bibliotek

Lunch 12.00 – Lunchföredrag med Johan Mauritsson, Karin Markenroth, Mikael Novén

Kan en se vad någon tänker? En spännande föreläsning om magnetkameror som används inom sjukvården och till forskning och hur de kan visa vad som händer i din hjärna när du tänker på olika saker. Med hjälp av några lekfulla fysikexperiment, bland annat med en supraledare i flytande kväve, visar vi grunderna för hur en magnetkamera fungerar. Du kommer även att få se en film på vad som händer i fysikern Johan Mauritssons hjärna när han tänker på olika maträtter och sedan jämför vi hur det ser ut i hjärnan när en fysikprofessor och en yogainstruktör koncentrerar sig – går det att se någon skillnad?

Kväll 19.00 – kvällsföredrag med Maria Rooth

Bryta isen. Maria Rooth är en av våra bästa hockeyspelare genom alla tider. Hon har två medaljer från OS, 105 landslagsmål och är invald i IIHF (International Ice Hockey Federation) Hall of Fame. Högt uppsatta mål, enormt mycket träning och en vilja att bli bäst resulterade i en fin karriär hon gärna berättar om i sin inspirationsföreläsning. Hon visar på hur förmågan att leda sig själv kan få dig att uppnå det mål du har i sikte, oavsett om det gäller yrkes- eller privatlivet.

Språk

Trelleborgs bibliotek

Trelleborgs bibliotek

Anderslövs bibliotek

Anderslövs bibliotek

Gislövs bibliotek

Gislövs bibliotek

Bokbussen

Bokbussen