Biblioteksveckan 2017 syns ej

Biblioteksveckan 2017

Biblioteksveckan är en vecka på hösten (16/10 - 19/10) när biblioteket ordnar både kvällsföredrag med spännande människor och lunchföreläsningar, där du har möjlighet att lyssna på något lärorikt och äta något under tiden om du önskar det. 

Program 

Lunchförläsningarna är mellan 12.00 - 13.00. Fri entré om du endast vill lyssna till föredraget. 50 kr för biljett inklusive smörrebrödslunch. Smörrebröd ifrån Den lille danske.
Beställ lunchen senast dagen innan klockan 12.00.

Kvällsföreläsningarna börjar 19.00. Biljetterna till kvällsföreläsningarna kostar 100 kronor, med Trelleborgs allehandas lustkort kostar de 80 kronor.

Biljetterna släpps 1 september.

 

Bilder till Biblioteksveckan 2017.

 

Måndag 16 oktober - Trelleborgs bibliotek

Lunch 12.00 – lunchföredrag med Håkan Wallander

Surtsey 50 år efter tillblivelsen - Genom ett magnifikt vulkanutbrott bildades ön Surtsey för drygt 50 år sedan. Större delen av ön är fortfarande karg lavasten, men på vissa platser frodas vegetationen och jorden ligger rik och mäktig. Hur gick det till? Vad kan vi lära? Följ med Jordprofessorn Håkan Wallander, prisbelönt för sin berättarkonst, på en svindlande resa till Island.

Kväll 19.00 – författarframträdande med Ebba Witt-Brattström

Författarframträdande - Ebba Witt-Brattström utkommer i september med sin nya bok Kulturkvinnan och andra texter. Men hon kommer naturligtvis också att tala om sin uppmärksammade bok Århundradets kärlekskrig, som handlar om ett äktenskapligt haveri i jämställdhetens förljugna paradis.

 

Tisdag 17 oktober - Trelleborgs bibliotek

Lunch 12.00 – lunchföredrag med Lars Larsson

Mordbränder och maktspel för 1500 år sedan (om fyndplatsen Uppåkra strax utanför Lund) - I Uppåkra strax söder om Lund låg för mer än tusen är sedan en järnåldersstad. Härifrån kontrollerades stora delar av nuvarande Skåne. I mer än 700 år stod på platsen ett trätempel. Intill det låg elitens stora byggnader, varav de flesta medvetet har bränts ned, tillsammans med de som bodde där... Lars Larsson tar oss tillbaka till en spännande tid i vår skånska historia.

Kväll 19.00 – kvällsföredrag med Kikki Danielsson

Intervju med Kikki Danielsson - som är en av Sveriges mest erfarna och folkkära artister, och är i höst aktuell som deltagare i årets omgång av programmet ”Så mycket bättre”.


Onsdag 18 oktober - Trelleborgs bibliotek

Lunch 12.00 – lunchföredrag med Lars Lundqvist

Dammkvalster, våra närmsta husdjur - Du kan knappast se dem med blotta ögat. Ändå lever dessa små djur mycket nära dig. De finns i ditt hem, mest troligt i sängen! Där byter de skinn, bajsar, lägger ägg och dör. I sin föreläsning presenterar Lars Lundqvist dammkvalster som biologiska varelser; varifrån de kommer, varför de lever där de gör.

Kväll 19.00 – kvällsföredrag med Dick Harrison

Historiska myter - Dick Harrison, en av Sveriges mest kända och synliga historiker, har gjort väldigt mycket för historieintresset och historiemedvetandet i Sverige genom att skriva en mängd omtalade och prisade historiska fackböcker, delta i och leda TV-program om historia och skriva artiklar i t.ex. Populär Historia. År 2000 erhöll han Augustpriset för sin fackbok Stora döden och han har vunnit SVT:s På Spåret två gånger. Dick Harrison är i år aktuell med en bok om Kalmars medeltida och renässanshistoria.


Torsdag 19 oktober - Trelleborgs bibliotek

Lunch 12.00 – lunchföredrag med Kristina Jennbert och Elisabeth Iregren

Relationen mellan hund och människa i förhistorisk tid, mellan stenålder och medeltid - Hunden har varit människans kompanjon sedan äldsta stenålder. Genom dagligt liv ökade vår förståelse för hundens unika egenskaper och ett gediget samarbete mellan människa och hund utvecklades. Kristina Jennbert, professor i arkeologi, och Elisabeth Iregren, professor i osteologi, berättar om hundens och människans gemensamma förflutna. De beskriver också vad som sker med en djurart när den tämjs och anpassar sig till ett liv med människor.

Kväll 19.00 – kvällföredrag med Harald Treutiger

15 år i allmänhetens tjänst och offentlighetens ljus - Föreläsningen är en roande berättelse om stort och smått under tio år som en av Sveriges mest betittade programledare. Här blandar Harald anekdoter från mina många år på tv och i kändissverige med en del skvaller, en del allvar och en del intressant.

Logga ut

Språk Språk

Anderslövs bibliotek

Anderslövs bibliotek


Trelleborgs bibliotek

Trelleborgs bibliotek


Gislövs bibliotek

Gislövs bibliotek