Läshinder

Läshinder

Har du problem eller svårigheter att läsa vanliga tryckta böcker har biblioteken några alternativ att erbjuda dig.

 

Talböcker

Talböcker gör det möjligt att ta del av en bok genom att lyssna på den istället för att läsa den på vanligt sätt. Talböcker kan lånas på bibliotek av personer med någon form av läshinder eller annan funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckta böcker. Man behöver inte visa intyg på att man har ett läs- eller synhinder eller annan funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckta böcker för att kunna få låna talböcker.

 

Egen nedladdning

Har du ett läs- eller synhinder som gör att du är berättigad att ta del av talböcker kan du få ett eget loggin, som gör att du själv kan ladda ner talböcker från Myndigheten för tillgängliga mediers katalog, Legimus. För att få ett eget loggin vänder du dig till biblioteket och bokar tid för att registrera dig för det som kallas Egen nedladdning. Du kan läsa mer om Egen nedladdning och hur det går till på Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM) webbplats.

 

Storstil och lättläst

Storstil är böcker tryckta med extra stor stil för dig som har behov av tydligare text. Lättläst är böcker som är skrivna på en lättare svenska. 

 

Förstoringshjälpmedel

Trelleborgs bibliotek

Förstoringshjälpmedel att använda när du är på biblioteket

Låna gärna förstoringsglas av oss, vi har med 4x förstoring + belysning och med 3x förstoring + belysning. Fråga oss i infodisken om du vill låna när du är hos oss!

På tidskriftsavdelningen finns det även förstoringsplattor att låna till tidningsläsningen!

Anderslövs bibliotek

Där finns ett förstoringsglas och en förstoringsplatta.

 

E-böcker, e-ljudböcker, presstext

Du lånar enklast e-böcker och e-ljudböcker via appen Biblio. Då läser och lyssnar du direkt i Biblo, text går att förstora och ljud går att ställa in på långsammare inläsning.

Du kan även låna via datorn/hemsidan. Då behöver du ett särskilt läsprogram, lite olika om det är PC, Mac, android, ipad du läser på.

Du kan låna 2 e-böcker/e-ljudböcker per vecka.

 

Presstext är en databas fylld med tidningar och tidskrifter från hela världen. Du loggar in via vår hemsida, väljer tidning, förstorar och förminskar texten och i vissa fall kan du få texten uppläst.

 

 

Språk