Biblioteksveckan

.

Biblioteksveckan 2021

Biblioteksveckan 2021

 

Biblioteksveckan är en vecka på hösten (18/10 - 21/10) när biblioteket ordnar både kvällsföredrag med spännande människor och lunchföreläsningar, där du har möjlighet att lyssna på något lärorikt. 

Nytt namn till Biblioteksveckan! Lars-Åke Babsan Wilhelmsson ersätter Ewa Fröling på måndagskvällen 18/10. Biljetter till Ewa Fröling återköpes, eller kan bytas mot biljett till Lars-Åke Babsan Wilhelmsson.

 

Program 

Biblioteksveckan 2021

Lunchföreläsningarna är mellan 12.00 - 13.00. Gratis biljett.

Kvällsföreläsningarna börjar 19.00. Biljetterna till kvällsföreläsningarna kostar 120 kronor per biljett, med Trelleborgs Allehandas lustkort kostar de 100 kronor per biljett.

Biljetter kan förbokas genom att skicka e-post till arrangemang.bibliotek@trelleborg.se

Förbokade biljetter hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget. 

 

Lunchföreläsningar:

Måndagen den 18/10 klockan 12.00

Änkekejsarinnan Ci Xi av Kina - lunchföredrag med Ingemar Ottosson

En av de mer ryktbara figurerna i Kinas historia är Ci Xi (1835-1908). Hur kunde en konkubin ta makten i världens folkrikaste land och behålla den i decennier? Varför har hon fått så dåligt rykte och är det med rätta? 

Ingemar Ottosson är docent i historia vid Lunds universitet och specialiserad på östasiatisk historia.

 

Tisdagen den 19/10 klockan 12.00

Fysikern förbättrar vården - lunchföredrag med Sofie Ceberg                     

Hur förbättrar vi teknikerna vid strålbehandling? Just nu forskar vi kring hur strålningen kan anpassas till patientens andning och andra organrörelser för att optimera så att strålningen endast träffar tumören utan att skada de friska vävnaderna runt omkring. Hör Sofie Ceberg, doktor i fysik och biträdande universitetslektor på avdelningen Medicinsk Strålningsfysik vid Lunds Universitet, berätta.

 

Onsdagen den 20/10 klockan 12.00

Klimat, kulturarv och katastrofer : vad vi kan lära från träd - lunchföredrag med Johannes Edvardsson                         

Träds årsringar speglar de klimat- och miljöförändringar som påverkat träden under deras levnad. Dendrokronologi är en vetenskap där man genom att mäta årsringar och koppla samman årsringsmönster från olika träd kan konstruera tidsserier som når tusentals år tillbaka i tiden. Dessa kan användas som dateringsverktyg och för att rekonstruera hur klimatet var långt innan det fanns meteorologiska data eller historiska källor.

I denna föreläsning ges exempel på hur uråldriga trädstammar som hittats i torvmossar kan användas för att datera och studera klimatförändringar under de senaste 8000 åren. Johannes Edvardsson kommer även berätta om hur han skurit med rakblad i konstverk av Van Dyck och Rubens för att bedöma konstverkens äkthet och ålder, samt hur årsringar kan användas för att datera laviner, skred, bränder, vulkanutbrott, miljöförstöring, byggnader, skeppsvrak och arkeologiska artefakter.

 

Torsdagen den 21/10 klockan 12.00

Islamiska Statens uppgång och fall - lunchföredrag med Svante Lundgren                         

Hur uppkom rörelsen Islamiska Staten? Vad förklarar dess stora framgångar? Är faran över nu när IS-kalifatet har fallit? Svante Lundgren, forskare vid Lunds universitet, berättar om de senaste årens värsta terroristorganisation.

 

 

Kvällsföreläsningar:

NYTT NAMN! Lars-Åke Wilhelmsson ersätter Ewa Fröling på Bibioteksveckans måndagskväll 18/10 klockan 19.00. Biljetter till Ewa Fröling återköpes eller kan istället bytas mot biljett till Lars-Åke Babsan Wilhelmsson. 

 

Tisdagen den 19/10 klockan 19.00

Från mörker till framgång - kvällsföredrag med Fatmir Seremeti

Hur hanterar man att plötsligt få veta att man ska bli blind? Vad händer med självkänslan, identiteten, kärleken? Vad händer om man samtidigt lever i två helt olika kulturer? Fatmir växte upp på Rosengård i Malmö och som många ungdomar hade han stora drömmar men livet blev inte som han tänkt sig. En vilsen, sorgsen grabb från Rosengård skulle en dag få vara bordskavaljer åt Kronprinsessan Victoria och vara med och ta medaljer på EM, VM och Paralympics. Fatmir Seremeti är paralympier, föreläsare och entreprenör.

 

Onsdagen den 20/10 klockan 19.00

Samtal med Jan Troell

Jan Troell är en mångfaldigt prisbelönad regissör, manusförfattare och filmfotograf. Han är kanske allra mest känd för sin filmatisering av Vilhelm Mobergs utvandrarserie.

 

Torsdagen den 21/10 klockan 19.00

Vilja våga välja väl - kvällsföredrag med Pa Modou Badjie

Pa Modou bjuder på en inspirationsresa som får dig att reflektera över hur vi bemöter våra medmänniskor. Han inspirerar till att mötas med öppna sinnen och att aldrig döma en person innan man fått en chans att lära känna den. I vårt samhälle har vi en hel del rättigheter men också skyldigheter. Pa Modou talar mycket om självkänsla, vikten av att ha en positiv inställning och hur man tar makten över sitt eget liv.

 ...................................

Om du vill få e-post med nyheter om alla våra arrangemang så kan du:

Anmäla dig via ett formulär.

Skicka en e-post till arrangemang.bibliotek@trelleborg.se.

Språk